Mijn allerliefste - Interview met Patrizia Filia

Uit AD Drechtsteden
Dinsdag 16 september 2008
Publiek als voyeur in de verboden kleedkamer
Door Wilko Peenstra
DORDRECHT

 

De kleedkamer van de acteur: normaal gesproken verboden terrein voor het publiek, maar zondag het decor voor een zeer intieme theatervoorstelling. In kleedkamer 7 van Schouwburg Kunstmin in Dordrecht speelt Lottie de Bruin ‘Mijn Allerliefste’, een korte monoloog van een actrice die zich voorbereidt op haar entree op het toneel. ‘Mijn Excercise de Style’ noemt Patrizia Filia de door haar geschreven voorstelling. Met de stijloefening presenteert de regisseur, schrijver en artistiek leider van Stichting de LuiaardVrouwe zich met de andere Dordtse theatermakers op de opening van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg Kunstmin. Filia verwijst naar de Fransman Raymond Queneau die een gelijknamig boek schreef over een verhaal dat op 99 verschillende manier kan worden verteld. “Mijn tekst zou kunnen worden gespeeld in een kleedkamer, maar ook in een telefooncel. Dit is nog maar de eerste keer.”

Je zou Mijn Allerliefste kunnen zien als een spel in een spel. De actrice gaat een rol spelen van een vrouw die een brief aan haar minnaar schrijft. Ze is bezeten van hem, ze is bezeten van de liefde die geen kans van slagen heeft. De vraag is of ze uiteindelijk tot dat inzicht komt. “Deze liefde is voor haar een obsessie waar ze zich - zoals Bush aan Irak - krampachtig aan vastklampt. Zij kan dingen niet meer loslaten, ze kan niet meer zien hoe de zaken echt zijn en gaat door tot aan de extreme consequenties.”

Filia schreef in 2000 de tekst aanvankelijk met het theaterpodium als plek van uitvoering voor ogen. Vanwege uiteenlopende redenen verhuist de 35 minuten durende voorstelling nu naar de kleedkamer, waar plaats is voor maximaal 25 mensen. Een kleine voorstelling voor een kleiner publiek. Is dat niet jammer? Nee, vindt Filia. “Het lijkt me juist heel spannend, zowel voor de toeschouwers als voor de actrice, om te kijken wat er allemaal in die ‘verboden’ kleedkamer gebeurt. Het publiek zit als een voyeur bovenop Lottie. Dat vereist veel van haar, dat is zeker niet makkelijk acteren, maar ik weet dat zij het kan,” zegt Filia over de 33-jarige actrice. “We werken voor de derde keer samen, ze is mijn muze. Het feit dat Lottie deze monoloog graag wil spelen, maakt haar zo geschikt voor deze rol. Deze mooie vrouw met een haast mystieke uitstraling staat voor mij voor kracht en intensiteit.”

Lottie de Bruin in "Mijn allerliefste"
Lottie de Bruin, Fotografie: Patrizia Schiozzi
Lottie de Bruin in "Mijn allerliefste"