Helletocht in de Trinitatiskapel

Bron: AD De Dordtenaar, maandag 16 april 2007
 

Hel van Dante Alighieri door de LuiaardVrouwe theaterproducties.
Regie: Patrizia Filia. Voorlezers.
Schola Cantorum Karolus Magnus o.l.v. Stan Hollaardt.
Ton Bertrand, orgel.
Bijgewoond: 14 april in Trinitatiskapel, Dordrecht.
Herhaling: zaterdag 21 april, 15.00 uur.

Ger van der Tang
Dordrecht

Zaterdagmiddag, even na drieën. Door de ramen van de Trinitatiskapel aan de Vriesestraat dringt gedempt zonlicht binnen.
Voorin de kerk twaalf mannen en een vrouw in een halve kring. Vanaf het balkon klinkt gedragen maar vloeiende Gregoriaanse zang: Media vita in morte sumus – middenin het leven zijn wij door de dood omgeven.
Een van de zangers van de Schola Cantorum Karolus Magnus is Jacques Janssen. De lezing van zijn vertaling van Inferno, het eerste deel van Dante’s geniale drieluik La Divina Commedia (ca. 1308-1321) staat op het punt te beginnen.
De traditie van de Lectura gaat terug tot Dante zelf die, verbannen uit zijn vaderstad Florence, zijn verzen overal voordroeg waar hij maar welkom was.
Hel van Dante Alighieri, de nieuwe theaterproductie van de Dordtse regisseur Patrizia Filia, neemt, een korte onderbreking en een buffetpauze inbegrepen, zes uur in beslag. Een ware marathon, maar geen uitputtingsslag.
Dat heeft, naast de afwisseling met de zang van de Nijmeegse Schola Cantorum Karolus Magnus en het orgelspel van Ton Bertrand, te maken met de kwaliteit van de voordracht door de Dordtse lettores. Waarbij het evenmin aan variatie ontbreekt. De een leest statig, indringend, een tweede op vertrouwelijke, mededeelzame toon, een derde is licht theatraal, een vierde geeft Dante’s ironie ruim baan, ook als het gaat over de gruwelen van de hel.
En zo ontstaat een fascinerend relaas van de tocht die Dante en zijn leermester, de Romeinse dichter Virgilius, ondernemen. Fascinerend en beklemmend.
Want de Hel, met zijn negen lagen van menselijk onvermogen, en vooral, verdorvenheid en bijbehorende straffen, is een allegorie van het mensdom en de ellende die mensen elkaar kunnen aandoen. Ze is, zevenhonderd jaar na Dante, nog steeds onder ons.

Foto: Cees Schilthuizen Foto: Cees Schilthuizen
Lectura Dantis
Schola Cantorum Karolus Magnus