De absurde droom van Alice

Ik had grote behoefte nu eens wat minder zwaar op de hand te zijn
 

Uit DordtNu
Woensdag 2 april 2008

Door Emile van de Velde


Alice in Wonderland, Foto: de StadsverkennersDORDRECHT - Als kind vond Patrizia Filia (55) het wereldberoemde boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll eigenlijk maar eng, verontrustend. En ze durfde het niet te lezen. Dat veranderde vorig jaar pas, en meteen drastisch. Nu organiseert ze de manifestatie Alice in Wonderland in de Kunstkerk.
Het was de Amsterdamse schrijver Meurs A.M. die Filia P.B. vorig jaar 'leerde' Alice in Wonderland te doorgronden. "Ik kreeg zijn versie van Alice en ik kwam er achter dat het verhaal raakvlakken heeft met schrijvers als Rabelais, Dante en Cervantes. Ik wilde al snel een eigen bewerking laten opvoeren, met vooral veel aandacht voor de dialogen."

De 'reading' in de Kunstkerk wordt gedaan door De Dordtse Lezers, een groep Dordtenaren die Alice in twee uur tijd zullen voorlezen. Niet zomaar voorlezen want Filia heeft gezorgd voor de nodige theatrale aspecten. "Dat zijn vooral kleine accenten, suggesties. Ik ben heel sober geweest met attributen. Ik heb een soort schets gemaakt en de kijker kan zelf het beeld compleet maken. Maar je kan bijvoorbeeld ook je ogen dichtdoen en het stuk ervaren als een soort hoorspel."

"Het is een heel amusant stuk geworden. Er zit ontzettend veel humor in het boek, het is zo absurd. En vergeleken met mijn eerdere werk erg licht. Normaal was mijn werk vaak gebaseerd op het menselijke bestaan en dan vooral de pijnlijke facetten ervan (vorig jaar organiseerde Filia een zes uur durende reading van Dante's Hel). Ik had nu grote behoefte eens wat minder zwaar op de hand te zijn. Alice is wel een drama maar zeker geen tragedie. Uiteindelijk blijkt het hele verhaal immers een droom te zijn!"
In Alice in Wonderland zwerft het meisje Alice in een vreemde wereld onder de grond. Ze komt in absurde situaties terecht, ontmoet allerlei dieren maar ook zogenaamde 'volwassenen'. Keer op keer moet Alice oplossingen bedenken voor de vreemde gebeurtenissen. De ultieme oplossing is uiteindelijk: gewoon wakker worden.
 
Filia: "De omstandigheden waarin Alice terechtkomt, kloppen niet. Elke keer moet ze de logica vinden. Ze is echt een kind zoals een kind is. Vol moed, vol nieuwsgierigheid. Elke keer probeert ze weer antwoorden te vinden, door te reizen in een wereld die vol is met wonderen."

(Foto: De Stadsverkenners)

 

terug naar home