Alice betovert het publiek

door Emile van de Velde
 

 

Uit DordtNu van Woensdag 9 april 2008

DORDRECHT - Alice heeft het niet makkelijk in Wonderland. Niet zelden barst ze in tranen uit. Was ze maar nooit dat Witte Konijn met dat vestzakhorloge ('Een konijn met een vestzakhorloge? Dan moet dat konijn toch ook een vestzak hebben?') dat hol in gevolgd...

De afgelopen weken stond de Kunstkerk in het teken van Lewis Carrolls klassieker Alice in Wonderland. Het verhaal werd bewerkt door theatermaakster Patrizia Filia en opgevoerd door De Dordtse Lezers.

Van die Dordtse Lezers maakte met name Lottie de Bruin indruk in de hoofdrol van Alice. Alice dwaalt door Wonderland en komt keer op keer voor ogenschijnlijk onoplosbare problemen te staan. Elke keer als ze een hapje of slokje ergens van neemt wordt ze groter ('Wat zijn mijn voeten ver weg! Als ik nieuwe laarzen wil kopen, moet ik ze per post naar mijn voeten sturen.') of kleiner. Ze ontmoet allerlei dieren en andere vreemde personages die lang niet altijd even aardig voor haar zijn, ze speelt croquet met een aan onthoofding verslaafde Koningin en eindigt het verhaal bij een rechtszaak waar het er ook niet helemaal normaal aan toe gaat. Uiteindelijk komt de ultieme oplossing voor alle problemen vanzelf: Alice wordt wakker.

Behalve voor de uitblinkende De Bruin zijn er in het stuk ook prachtige rollen weggelegd voor de mooie vertelstem van Joep Eikenboom en pianist (tevens 'Hoedenmaker') Peter Marijnissen. Alice maakt onder meer kennis met de grijnzende Kolderkat, de slaperige Mafmuis en de tuinmannen Twee, Vijf en Zeven die zich vooral bezig houden met het ontkomen aan onthoofding en het rood verven van rozen omdat ze per ongeluk witte rozen geplant hebben.

De 'readings' van Patrizia Filia zijn een jaarlijkse traditie geworden. Vorig jaar werd de Hel van Dante opgevoerd, dit jaar was Alice in Wonderland aan de beurt en voor volgend jaar heeft Filia een boek van de Amsterdamse schrijver Meurs A.M. in haar hoofd.


Alice in Wonderland
Alice in Wonderland - Foto: De Stadsverkenners
Alice in Wonderland
Alice in Wonderland - Foto: De Stadsverkenners

 

terug naar home