Aan de lange weg - Voorstraat en herinneringen

 

Voorstraat Centrum - UitIn de huiskamer in de Kunstkerk in juli 2009 stonden zes grote afbeeldingen van de Voorstraat. Een van de afbeeldingen liet zien het begin van Voorstraat-West. Rechts op het beeld kon men een verticaal bord zien met een naam er op: VREEKEN. Dat was de naam van de eigenaar van de winkel die zaden en bloemen verkocht. De eigenaar was Wim, de vader van Ton, welke laatste inmiddels al 26 jaar de eigenaar van Vreeken’s Zaden is.

“Ik denk dat het beeld dateert van ongeveer 1970-1972. Ik was toen 12-14 jaar. Het Neonbord hebben we enkele jaren bewaard maar het was zo’n groot ding dat we er geen plek meer voor hadden. De panden tegenover ons zijn in restauratie, daar kan ik de datum ongeveer uit afleiden. Mijn zus woonde in die tijd boven de winkel met haar gezin, een erg gezellige tijd voor mij. Die gerestaureerde panden waren toen in het bezit van Bulthuis een textielgroothandel. Ik heb hun naambord nog. Later is Reidel Uitgevers er in gekomen, die weer is overgenomen door Kluwer’s Academy Group, die uiteindelijk zijn verhuisd naar de Spuiboulevard (boven de ANWB). Mijn vader had de winkel toen. In 1976 ben ik er bij gekomen en in 1983 heb ik de zaak gekocht van mijn vader. Hij had het in 1946 overgenomen van zijn vader (mijn opa), die op zijn beurt in 1926 hier gestart is.”

Ton Vreeken is één van de 15 Dordtse vertolkers die mee aan het hoorspel “Aan de Lange Weg” hebben gedaan. Hij heeft stem gegeven aan het personage Nieuwenhuis.

 

terug naar Producties