Recensie Hoorspel juli 2009 in de Kunstkerk te Dordrecht

 


Uit AD Drechtsteden

Vrijdag 10 juli 2009
Indrukwekkende hoorspel in ouderwetse huiskamer

Door WILKO PEENSTRA DORDRECHT - HOORSPEL - **** - Aan de Lange Weg, t/m zo 12 juli in de Kunstkerk in Dordrecht. Gehoord: woensdag 8 juli.

Een aanzwellend geronk van bommenwerpers uit alle hoeken. Dan de vernietigende inslagen van de bommen. Het begin van het hoorspel Aan de Lange Weg is overweldigend. Het geluid van oorlogsgeweld vloeit over in de snel sprekende personages die allemaal aan dezelfde weg wonen, zoals oud-burgemeester Van Tuin, Petra Donkers, Heintje der Horst en Jan Weels. Allemaal mensen die na de oorlog kampen met hun eigen vragen en ellende in het menselijk bestaan.

Patrizia Filia, artistiek leidster van de Dordtse de LuiaardVrouwe, bewerkte met Meurs A.M. zijn roman Aan de Lange Weg tot een indrukwekkend hoorspel - ja, ze bestaan nog! - dat een herkenbaar tijdsbeeld schetst van de bewoners van een lange straat van een dorpje ergens in Brabant. Vijftien Dordtenaren dragen de dialoogrijke teksten voor die door geluidscomponist Serge Aanstoot worden ondersteund met sferische tonen en geluiden.

Het leven aan de Lange Weg is het leven in optima forma. Kinderen worden geboren, mensen worden ziek en gaan dood, jongeren flirten met elkaar, dorpsvrouwen roddelen, bewoners keren zich van hun oude dorp af en families beginnen in de jacht op meer inkomsten ambitieus met een eigen friettent. Langzaam trekken de jaren van oorlog, opgroeien, van grote plannen en nederige sterfelijkheid voorbij.

Het decor van het hoorspel in de Dordtse Kunstkerk is magistraal gekozen. Het publiek zit op bankstellen en fauteuils, zoals die vroeger bij opa en oma stonden. Compleet met oubollige schemerlampjes, tapijten op de vloer en historische foto’s van Erfgoedcentrum DiEP aan de wand.

Het hoorspel begint in vliegende vaart, temporiseringen zijn er nauwelijks. Daardoor duurt het even voordat je in de roes van de voorstelling komt. Maar zit je daar eenmaal in, dan blijven de beelden van de jaren ’50 en ’60 in gedachten aan je opdoemen. De manifestatie - er volgen nog een lezing en een concert - duurt tot en met zondag 12 juli.

Luisteraars hoorspel
Luisteraars van het hoorspel 'Aan de Lange weg' in de Kunstkerk Dordrecht, 7-7-2009
Foto: Gerard van Heel

terug naar Producties